Mardin Çarşıları

Mardin ÇarşısıKayseriye Çarşısı (Bedesten): Ulu caminin kuzeyinde çarşılar içindedir. XVI.yy. (1487-1502) Akkoyunlu Kasım devrine tarihlendirilmektedir. Sadece dıştaki dükkanların bir kısmı değişmiş olarak kullanılan ve büyük kısmı yıkılmış bulunan Kayseriye, Osmanlı bedestenlerine benzer bir plan düzeni göstermektedir. Dört tane giriş kapısı bulunan çarşı iç mekanı iki sıra kalın payeden çıkan çapraz tonozlar meydana getirmektedir.

 

 

 

Revaklı ÇarşıRevaklı Çarşı (Tellallar Çarşısı): Reyhaniye Camiinin batısında biraz daha güneyindedir. XVII.Y.Y.ortalarında inşa edilmiştir. Ortada bir yolun iki yanında revaklar ve revakların arkasında birer sıra derin dükkanlardan meydana gelen düzene sahiptir. Doğuda önünde çapraz tonozlu revak başlangıç kısmı bulunan derin eyvan şeklinde tek bir dükkan yer alır. Bunun tam karşısında bulunan doğu batı doğrultusunda uzanan dar yolun iki yanında ise bodur payelerle oturtulmuş, sivri kemerlerle yola açılan, çapraz tonozlarla örtülü iki sıra revak vardır.

Orta yolun kapalı olduğuna işaretçi küçük bir iz görülmeyen çarşı, kapalı çarşılara doğru bir adımın örneklerinden olmaktadır.


Diğer Çarşılar:

Un Çarşısı
Ayakkabıcılar Çarşısı
Kapalı Çarşı
Hasan Ayar Çarşısı
Meşkin Çarşısı
Kasaplar Çarşısı
Bilebil (Bülbüller) Çarşısı
Cumhuriyet Çarşısı
Marangozlar Çarşısı
Manifaturacılar Çarşısı
Kuyumcular Çarşısı
Gümüşçüler Çarşısı
Tellallar (Sipahi) Çarşısı
Bakırcılar Çarşısı
Nalburiyeciler Çarşısı
Leblebiciler Çarşısı.